Misiuni internaționale
Ministerul Afacerilor Interne a marcat în acest an 16 ani de participare cu personal propriu, polițiști și jandarmi, la misiuni și operații în afara teritoriului național, în sprijinul păcii și al securității, respectiv pentru gestionarea situațiilor de criză și pentru stabilizarea și reconstrucția zonelor post-conflict.
România participă activ la promovarea și menținerea păcii și stabilității regionale și globale prin implicarea în misiuni și operații ale Uniunii Europene sau sub mandatul Organizației Națiunilor Unite, Organizației Tratatului Atlanticului de Nord și respectiv al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa. Odată cu aderarea la Uniunea Europeană, țara noastră s-a implicat dinamic în activitățile conceptuale și de implementare a Politicii de Securitate și Apărare Comune ale Uniunii Europene, contribuind la numeroase misiuni și operații europene de gestionare a crizelor. Orientarea strategică a urmărit valorificarea nișei civile și consolidarea posturii de actor global al Uniunii Europene.
Implicarea Ministerului Afacerilor Interne în misiuni internaționale este reglementată prin Hotărâri ale Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Astfel, pentru 2014, a fost aprobată Hotărârea CSAT nr. 76 din 17 iunie 2013 privind forțele și mijloace pe care M.A.I. le poate pune la dispoziție în anul 2014 pentru misiuni și operații în afara teritoriului statului român.
În prezent (6 octombrie 2014), Ministerul Afacerilor Interne este reprezentat în misiuni internaționale de 127 cadre, după cum urmează:
- 40 cadre în cadrul misiunilor de menținere a păcii ONU
- 40 cadre în cadrul misiunilor UE
- 5 cadre in cadrul misiunii OSCE din Ucraina
- 24 cadre în cadrul misiunii NATO din Afganistan
- 6 cadre în structuri centrale ale organizațiilor internaționale
- 12 cadre în cadrul FRONTEX