Sistemul național de gestionare a afacerilor europene

Sistemul național de gestionare a afacerilor europene în vederea participării României la procesul decizional al instituțiilor Uniunii Europene, aflat în coordonarea Ministerului Afacerilor Externe, este reglementat prin H.G. 379/2013 privind organizarea și funcționarea Sistemului național de gestionare a afacerilor europene în vederea participării României la procesul decizional al instituțiilor Uniunii Europene si pentru completarea art. 2 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 8/2013 privind organizarea si funcționarea Ministerului Afacerilor Externe.

În vederea asigurării coordonării interinstituționale a procesului de luare a deciziilor și adoptării pozițiilor României în ceea ce privește problematica afacerilor europene, a fost constituit Comitetul de coordonare a Sistemului național de gestionare a afacerilor europene, coordonat de Ministerul Afacerilor Externe. 

Acesta este format din reprezentanți ai ministerelor și ai altor organe de specialitate cu atribuții în domeniul afacerilor europene, iar periodicitatea întâlnirilor este săptămânală.